kasha raffin fierek

mercoledì 6 giugno 2012

GOFRY

 INGREDIENTI per circa 8 gofry
 Farina integrale, 170 gr
 Burro, 80 gr
 Zucchero, 30 g
 Latte, 340 gr
 1 uovo
 Lievito in polvere, 2 cucchiaini
 Sale, un pizzico

 PROCEDURA
 Mescolate in una ciotola la farina, il sale, il lievito e lo zucchero. In un altra mescolate l’uovo, il latte ed il burro fuso. Versate gli ingredienti liquidi sulla farina e mescolate a mano con una frusta quanto basta. Se rimane qualche grumo va bene lo stesso. Lasciate riposare per un paio di minuti e poi versate sulla vostra piastra da waffles per 6-8 minuti o seguendo le istruzioni della vostra piastra.





Gofry
Les gaufres
12 sztuk
przepis: bracia Roux

250 g mąki
25 g cukru
szczypta soli
75 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
3 jajka - osobno białka i żółtka
400 ml mleka

Do podania: dowolne dodatki

Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, masło i żółtka. Powoli miksując wlewać mleko. Kiedy masa będzie gładka, odstawić na minimum 15 minut.
Białka ubić na sztywną pianę i deikatnie wmieszać w ciasto.
Rozgrzać gofrownicę. Piec gofry na złoty kolor (w zależności od rodzaju gofrownicy zajmie to 3-4 minuty lub dłużej).
Upieczone gofry przykryć ściereczką, by nie ostygły i jak najszybciej podawać

Nessun commento: