kasha raffin fierek

giovedì 15 marzo 2012

galaretka




quando nel tuo DNA gira un po' di Polonia

Un delizioso dessert, 100% semplice e consentita su ciascun dieta e, naturalmente.Ha un sapore buono come la palla di neve gelatina con panna montata, che spesso faceva la mia mamma :)
 A mio avviso, l'idea è un grande frutto di tè a base di gelatina! Brew tè, come il lampone o un altro. Vi consiglio la fragola e limone in piramidkach Lipton. Quando preparare il tè a versare in un piatto più grande versate abbastanza acqua calda che si desidera gelatina, condita con acido dolcificante e citrico e versare la gelatina (importo proporzionale alla quantità di acqua nella gelatina seguendo le indicazioni riportate sulla confezione, mi sento di raccomandare, tuttavia, dare un cucchiaino o due di più) accuratamente sciogliere gelatina e subito! Lasciar raffreddare, versare nei bicchieri e mettere in frigo.

polacco



Galaretka z a'la Śnieżką
Dietetyczna galaretka ze śnieżką

Pyszny deser, prosty i 100% dozwolony na każdej diecie oraz oczywiście na protalu 1 Dukana. Smakuje tak dobrze jak zwykła galaretka ze snieżką albo bitą śmietaną, którą często robiła moja mama:)
Galaretka:
Przepisy na galaretkę Dukana można znalezć na forach. Moim zdaniem pomysł jest świetny galaretka na bazie herbaty owocowej!! Zaparzamy herbatę np. malinową, czy inną . Polecam truskawkową i cytrynową liptona w piramidkach. Gdy herbata się zaparzy przelewamy do większego naczynia dolewamy tyle gorącej wody, ile chcemy galaretki, doprawiamy słodzikiem i kwaskiem cytrynowym i wsypujemy żelatynę(ilość odpowiednio proporcjonalnie do ilości wody na galaretkę, według przepisu na opakowaniu, polecam jednak dać łyżeczkę czy 2 więcej) Dokładnie rozpuszczamy żelatynę i już! Pozostawiamy do wystygnięcia, rozlewamy do szklanek i do lodówki.
A'la śnieżka
To po prostu naturalny jogurt lub serek homogenizowany ze słodzikiem i kroplą aromatu śmietankowego. Nakładamy na sztywną galaretkę. Smacznego :)






Nessun commento: